Terrils, de kleine Alpen

De ‘Terrils’: de natuur in een stedelijke omgeving…

Kom met ons de ‘Terrils’ (de stortbergen van de vroegere mijnen) van het ‘’Chaîne des Terrils’’ (Terril-keten) ontdekken. Op deze kunstmatige ‘’bergen’’ die ontstonden door het opstapelen van afval uit de koolmijnen heeft zich spontaan een indrukwekkende natuur kunnen ontwikkelen. Je vindt van alle soorten Terrils: kegelvormig, vlak, in terrassen, met meren of moerassen aan hun top, zonder de vulkaanterrils te vergeten (waar rook nog uit de grond komt)… Wie de vaak zeer steile hellingen van de zwarte bergen kan overwinnen kan ook van fantastische verre zichten genieten…

Geologie, natuur, fossielen, geschiedenis van de mensen, industriële omwenteling, de periode na de mijnen, ontwikkeling van planten en bomen op de Terrils, insecten, vogels, dieren, ecologie, microklimaat… zijn maar enkele van de thema’s die aan bod komen tijdens een sportieve wandeltocht bergop en bergaf.

Hainaut

Duur: halve dag (3 à 4 uren) of volle dag (6 à 7 uren).
Streken: voormalige mijnbekken van de Borinage (Provincie Henegouwen), Luik, Belgische Limburg; ook het Bassin minier du Nord (Frankrijk).
Seizoenen: elke dag van het jaar, op aanvraag.

 

DELEN